Konstnärsgårdens Ölgille

dec 10
nov 10
okt 10
sep 10
aug 10
jun 10
maj 10
apr 10
dec 09
nov 09
okt 090
lusthus 09
sep 09
Konstnärsgårdens Ölgille består av medlemmar som i många fall haft direkt avgörande roller i den svenska ölkulturen. Flera var med och startade Svenska Ölfrämjandet 1985 och ligger bakom de första seriösa ölprovningarna i svenska dagstidningar, några var tongivande då Svenska Hembryggareföreningen startade och andra bidrog aktivt när de första svenska mikrobryggerierna började dyka upp i början av 90-talet.

Numera är de flesta av oss endast hembryggare eller entusiaster, medan andra är bryggeriägare, råvaruleverantörer eller öldomare i öltävlingar. De flesta i gänget njuter av att svensk ölkultur, med småbryggerier, hembryggare, öldomere, festivalarrangörer och ölbloggare, drygt 30 år efter upptakten faktiskt finns!

Håll till godo, ni som nu sitter med en "imperial smoked india kölsh ale" i glaset! Utan oss hade det kanske varit en Pripps Export!


Håkan, Mikk och några till provade igenom Systembolagets sortiment i Strängnäs 1978

Gänget samlas en gång per månad i Konstnärsgårdens ölvalv och blindprovar de öl som var och en medbringat. Det kan röra sig om vilka öl som helst, kommersiellt eller hembryggt, färskt eller lagrat, inköpt på bolaget eller medfört från utlandet. Varje deltagare tar med sig cirka en liter öl och ställer den på hemliga hyllan bakom ett draperi.

Under tiden som deltagarna sedan avnjuter en välkomstöl, vanligtvis framställd på Konstnärsgården inför det aktuella tillfället, utses den som skall svara för serveringen av den första omgången. En deltagare får alltså i uppgift att sätta samman en första omgång på tre öl ur skattgömman. Övrigalämnar därvid lokalen under det att omgångens ansvarige skänker lämpliga volymer i provningsglasen.

Därefter kallas deltagarna till bords och provningen kan börja. Den skala som används är i princip Svenska Ölfrämjandets gamla klassiska i fem steg som utgår från drickbarhet och inte ställer krav på typriktighet. En utgångspunkt är att 3 poäng skall motsvara GOTT, och med GOTT menas att det skall uppfattas som gott och värt att dricka utan ytterligare krav. För att utöka skalan med möjlighet att skilja ut olika produkter från varandra tillämpas + och - som komplement till betygssiffran. 1- och 5+ används ej!

Konstnärsgårdens valv

För att läsaren skall slippa läsa långa noveller om de öl som provats tillämpas en modell där endast tre beskrivande ord, som ibland kan bli rätt långa, skall sammanfatta ölet.

1 Felaktig
2 Ej god
3 God
4 Riktigt god
5 Fantastiskt god

Från varje provning redovisas en tabell med poäng samt alla beskrivande ord som ölprovarna velat lyfta fram. Notera att alla poäng och beskrivande ord uttryckts utan att provarna fått reda på vilka produkter som ingått i provningen.

Varje månad kommer dessutom en liten story om öl att finnas publicerad. Det kan handla om vad som helst ur ölgömmorna. Kolla efter den här....... Story

Upp
Håkan Lundgren
DEC 2010