The Beer Engineer

Therna frá Stadartungu

Therna kommer från Jón Pétur Ólafssons avel utanför Akureyri. Hon var just inriden när vi köpte henne 1998 med syfte på avel. Hon har en spännande härstamning med Thattur som farfars far och Hrafn som både farmors far och morfars far. Thernas pappa, Frami, är inte så känd som sin bror Baldur (VM-segrare i F1, 1999) men gjorde ett fint intryck tillsammans med honom när deras mor fick hederspremie för avkommor på Landsmót 1998. De liknar varandra rätt mycket och Framis bedömning på 7,86 (1994) hade nog varit väsentligt högre om han inte skadat ett ben som ung.

Första säsongen betäckte vi henne med Thorri frá Thufu och andra med Kolfinnur frá Kjarnholtum I, men tyvärr blev det inga föl. Den tredje säsongen lät vi henne bara gå kvar i sin flock och i december 2001 tog vi henne till Sverige. 

Hon var ganska vild i början men var i grund och botten en sagolikt snäll häst med massor av energi. Sakta men säkert lärde hon sig att lyssna på sin ryttare och efter massor av markarbete och lugna uteritter klarade hon till slut alla gångarter på ett utmärkt sätt. Hon blev aldrig den tävlingshäst vi tänkt oss men däremot en mycket pigg och trevlig ridhäst med stort hjärta.

Håkan och Therna på en kurs för Magnús Skúlason, februari 2003

Efter drygt två års träning sålde vi Therna till Kimsta Islandshästar. Hon gick in som ridskolehäst lagom till höstterminen 2004 och blev snabbt omtyckt av eleverna. 

Therna frá Stadartungu

Frami frá Bakka Játning 6728, Flugumýri
FF: Léttir 1002, Saudárkróki MF: Fáfnir 897, Fagranesi
FM: Sandra 5242, Bakka MM: Blida 4811, Flugumýri

Uppdaterad 2008-02-12