När Lundgren firade nyår på Chez Moeder Lambic

Det var kvällen före nyårsafton 1987 och Håkan Lundgren klev in på studentpuben Chez Moeder Lambic i Bryssel. I handen hade han en kasse med blandade Falcon-produkter, som medtagits uteslutande för etiketterna med sina tilltalande pilgrimsfalkar. Målet var att byta in kassen mot en helkväll med belgiska specialöl.

Efter en första öl vid bardisken och bra kontakt med personalen, en resonabel student i 25-årsåldern, uppvisades kassen. Det visade sig vara lätt som en plätt att byta sex Falcon 33´or mot en lika stor volym belgiska produkter ur pubens standardsortiment. Vid den tiden hade CML närmare 2000 olika öl från hela världen och mina Falcon gick nu in som svenskt komplement till Old Gold, som lär ha varit den enda svenska produkten i den tryckta listan. Intresset från övriga gäster tog fart ganska snabbt, och flera falconpavor såldes rätt av.

Lundgren avnjöt öl efter öl i glada belgares lag, mestadels stående vid bardisken, och ungefär vid midnatt blev han inviterad att komma med ner i ölkällaren. Via en lucka bakom bardisken tog man sig ner i en källare där golvet var helt täckt av ölbackar och kartonger i flera lager. Bl.a. fanns där 35-årig gueuze, som skulle kosta motsvarande 300 kronor för en 75:a. Det var i sanning en imponerande ölkällare, och röran går inte att beskriva.

Kvällen/natten fortlöpte och efter stängning någon timme efter midnatt fick Lundgren lift med bartendern till eftersläckning på systerpuben Chez Moeder Lambic II, som på den tiden hade cirka 40 belgiska produkter på kran.

Tillbaka